Wat de Fransen met hun nieuwe maatregelen vergeten, is een van de grote problemen van wegwerpplastics: zwerfvuil. 

Foto flickr.com/photos/morebyless/2331166209

Frankrijk verbiedt rist wegwerpplastics

Wat de Fransen met hun nieuwe maatregelen vergeten, is een van de grote problemen van wegwerpplastics: zwerfvuil. 

Foto flickr.com/photos/morebyless/2331166209

Terwijl we in Vlaanderen nog steeds wachten op de aanpak van plastic zakjes gaat Frankrijk een stap verder. Bij de zuiderburen zijn namelijk twee wetten uitgevaardigd die niet enkel plastic zakjes verbieden maar ook plastic wattenstaafjes (2020), cosmetische scrubs met plastic deeltjes (2018) en plastic bekers en borden voor eenmalig gebruik. Sommige van deze maatregelen zou België direct moeten overnemen. Op andere hebben we nog wat aan te merken.

Wat betreft plastic zakjes hebben we eerder al gezegd dat we voorstander zijn van een verbod, maar dan wel op die manier dat een ‘zakshift’ naar papieren zakjes wordt voorkomen. Herbruikbare zakken zijn de oplossing.

Amerikaans president Obama ondertekende in 2015 een wet die vanaf 1 juli 2017 microplastics in cosmetica verbiedt. Nederland en Denemarken lobbyen voor een Europese aanpak, maar Frankrijk volgt het voorbeeld van Obama en doet het nu gewoon zelf. Minister Marghem (MR) stelt zich heel wat minder krachtdadig op en vraagt aan de bedrijven om de emissies van microplastics uit producten ‘indien nodig’ aan te passen. Dat schiet niet op: wij stellen voor het voorbeeld van de VS en Frankrijk te volgen en zo ook een Europees verbod te versnellen. Elke dag dat dit niet gebeurt, krijgt het milieu onnodige klappen.

Dé oplossing: herbruikbare bordjes en bekers

Het verbod op eenmalige plastic bekers en borden is interessant, maar de Fransen doen daar ook iets vreemds. Ze kiezen er namelijk voor deze wegwerpproducten wel toe te staan indien ze deels gemaakt zijn van biologische materialen: voor 50% in 2020 en 60% in 2025. Ze moeten daarnaast ook te composteren zijn in de composthoop thuis. Herbruikbare plastic bekers blijven buiten schot.

Dat is niet helemaal logisch: bioplastics kunnen in de toekomst een sterkere rol gaan spelen, maar ze zijn controversieel. Om deze plastics te maken is landbouwgrond nodig en dat is een steeds schaarser goed in een wereld met een groeiende bevolking. Maar wat de Fransen met hun nieuwe maatregelen vergeten, is een van de grote problemen van wegwerpplastics: zwerfvuil. Of een plastic bordje nu composteerbaar is of niet, maakt helemaal niets uit wanneer het in de zee terechtkomt. Het is even schadelijk.

Het Franse voorstel voor bordjes en bekertjes kan leiden tot een shift naar papieren alternatieven. Het doet eigenlijk weinig om herbruikbare producten te stimuleren, wat echt hét duurzame alternatief is voor plastic wegwerpbordjes en -bekers. Steeds meer festivals schakelen over op herbruikbare bekers. Het Gentse festival Boomtown gebruikt ze zelfs al jaren.

Plastics

Meer over Plastics