Waarom ik op 2 december deelneem aan Claim the Climate

Eerder dit najaar schudde het nieuwe IPCC rapport van het VN-klimaatpanel de wereld wakker. Honderden wetenschappers zijn het erover eens dat de opwarming van de aarde onder 1,5°C moet blijven. Van wat er kan gebeuren in het andere geval, kregen we de voorbije maanden een voorsmaakje: noodweer in Italië vernielde 14 miljoen bomen en bosbranden in Californië eisten meer doden dan ooit. Dichter bij huis kenden we de droogste zomer ooit, met rampzalige gevolgen voor de landbouw. Klimaatverandering gaat al lang niet meer over verre ijsberen op smeltende ijsschotsen: de gevolgen staan voor onze deur.

Het kan nog altijd

Het goede nieuws: het is nog steeds mogelijk is om gevaarlijke klimaatverandering af te remmen. Alleen moeten we er nu mee beginnen. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, moeten we de globale CO2-emissies halveren tegen 2030 en tot nul reduceren voor 2050. De oplossing is al jaren gekend: fossiele brandstoffen uitfaseren. 

Dankzij de technologische evoluties van de laatste jaren kan dit zonder verlies aan comfort of welzijn. Integendeel: het is leuker wonen in een goed geïsoleerde woning, het is fijner leven in een stad met minder diesels en schonere lucht en je zal minder snel bezwijken aan een hartaanval als je die biefstuk regelmatig vervangt door een vegetarische maaltijd en meer tijd op je fiets doorbrengt in plaats van in de file. Voor elke nood die we vandaag hebben - van een warme woning, vlotte mobiliteit, eiwitrijke voeding tot huishoudapparatuur - bestaat een duurzaam alternatief.

Waarom worden die dan niet op grote schaal en voldoende snel geïmplementeerd? Omdat onze overheid weigert verantwoordelijkheid op te nemen en ambitie te tonen. Terwijl vrijwel al onze buurlanden op Europees niveau pleiten voor ambitieuzere klimaatdoelen, blijft België koppig aan de zijlijn staan. Onder het mom van ‘ecorealisme’ blokkeerde N-VA in juni ook ambitieuze Europese energiedoelen. En terwijl minister van Leefmilieu Joke Schauvliege in de media consequent benadrukt hoe belangrijk ze de klimaatproblematiek vindt, nemen de Vlaamse CO2-emissies alleen maar toe. Voor een rijk land als België, dat een groot deel van zijn welzijn aan vervuiling dankt, met een aanzienlijke CO2-uitstoot per capita, is dit ronduit gênant. Het getuigt van weinig visie op lange termijn noch verantwoordelijkheidsgevoel naar onze kinderen en kleinkinderen toe.

De komende maand is de ideale gelegenheid voor onze politici om dat te veranderen. België werkt momenteel aan een nationaal klimaat- en energieplan dat uiteenzet hoe we tussen 2021 en 2030 de broeikasgasemissies gaan terugdringen. Eind december moet dit er liggen. Dit is een unieke kans om het Belgische klimaatbeleid de goede richting uit te sturen. Met een scherp en efficiënt plan kan ons land dan met geheven hoofd naar de internationale klimaattop in Katowice. Daar staat het verhogen van de nationale klimaatinspanningen en het concretiseren van het klimaatakkoord van Parijs centraal. België kan er constructieve bijdrage leveren.

Wat kunnen wij doen om dit waar te maken? Onze politici duidelijk maken dat we sterke maatregelen eisen, bijvoorbeeld. Dat een sterk klimaatbeleid ook stemmen oplevert. Dat wij een andere, veilige, gezonde toekomst voor ogen hebben met ons land. Dat we met trots onze internationale verantwoordelijkheid willen opnemen en een bijdrage willen leveren aan de omslag naar een klimaatvriendelijke samenleving. Dat we met dit status quo-beleid de toekomstige generaties niet zonder schroom in de ogen kunnen kijken. Dat doen we best niet alleen, maar allemaal samen. Op 2 december, aan de vooravond van de klimaattop in Katowice, op de grootste klimaatmanifestatie ooit. Ik zal er zijn. Jij ook?

Klimaatbeleid

Meer over Klimaatbeleid