Met haar vraag om de levensduur van de kerncentrales te verlengen, pleit werkgeversorganisatie VBO voor stilstand. Dat stellen milieuorganisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu (BBL) en IEW. “Willen de werkgevers echt een energietransitie met propere en betaalbare energie? Dan moeten ze stoppen met de kernuitstap steeds opnieuw in vraag te stellen. Dat zet een rem op de onvermijdelijke transitie naar een hernieuwbare, energiezuinige en propere energietoekomst en laat de kosten op termijn alleen maar oplopen,” aldus Sara Van Dyck van BBL. “En geen nood, het licht zal ook na de kernuitstap blijven branden.”
Sluiting kerncentrales prioritair
Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), ziet een kernuitstap in 2025 niet zitten. Timmermans stelt dan wel dat er moet ingezet worden op hernieuwbare energie, maar vreest tegelijk voor een energietekort en woekerende prijzen. Zijn oplossing? Twee kernreactoren ook na 2025 nog openhouden. Een verkeerd signaal, vinden de milieuorganisaties.
Met hun terugkerende vraag voor een levensduurverlenging van kerncentrales, blijven de werkgevers pleiten voor een afhankelijkheid van een risicovolle technologie die haar tijd al lang heeft gehad. Enkel door de kerncentrales te sluiten, kan de energietransitie op volle snelheid vooruit, aldus BBL, Greenpeace en IEW. “Het wordt tijd dat de werkgevers de energietransitie omarmen in plaats van ze telkens opnieuw te blokkeren”, stelt Sara Van Dyck van BBL.
Licht blijft branden
Ook het argument dat zonder kernenergie duizenden gezinnen zonder stroom dreigen te zitten, klopt niet. Het nakende energiepact biedt de kans om duidelijk voor de weg vooruit te kiezen. Net zoals ook Duitsland deed. Daar zorgde de beslissing om de kerncentrales stapsgewijs te sluiten voor een ongeziene groei van hernieuwbare energie. Het sluiten van de kerncentrales wordt volledig opgevangen door hernieuwbare energie. Sara Van Dyck van BBL: “Het VBO maakt de mensen blaasjes wijs door te zeggen dat het licht zal uitgaan zonder de kerncentrales. Verschillende studies tonen aan dat we zonder kernenergie de bevoorradingszekerheid kunnen garanderen met betaalbare energie en een lagere CO2-uitstoot”.