Woonbonus = dure huizen
Miljarden euro’s zijn er al gegaan naar de woonbonus, een belastingkorting voor wie minstens tien jaar leent om een eerste eigen woning te kopen. Bedoeling was dat eigenaar zijn beter betaalbaar zou worden. Maar dat gebeurde niet, integendeel: sinds de invoering van de woonbonus is de aankoopprijs van woningen voor koppels met gemiddeld 13.000 euro gestegen, bovenop de ‘gewone’ prijsevolutie die we zagen voordat de woonbonus bestond. De enigen die hier voordeel uit halen, zijn banken en de immosector.
Gebouwen verantwoordelijk voor een derde van de broeikasgassen
Wat we ook zien? Dat per jaar minder dan een op de honderd woningen in Vlaanderen gerenoveerd wordt. Het aantal renovaties daalde vorig jaar zelfs. En dat terwijl gebouwen hier verantwoordelijk zijn voor bijna een derde van de uitstoot van broeikasgassen in de non-ETS-sectoren.
Tegen 2050 zouden alle woningen een A-label moeten hebben: nergens nog energie die zomaar naar buiten waait. Vandaag halen amper vijf op de honderd huizen en een op de tien appartementen dit niveau. Haal je rekenmachine boven, en het is duidelijk: we moeten drie keer zo snel renoveren als nu.
Hoe? De overheid kan renoveren aanmoedigen door renovatieadvies en -begeleiding, door gerichte premies en zelfs verplichtingen en door degelijke bouwopleidingen te voorzien zodat de bouwsector voldoende gekwalificeerde mensen kan aanwerven.
Renoveren, bouwen of kopen
Maar cruciaal is een gunstig fiscaal klimaat. De overheid moet ervoor zorgen dat energiezuinig wonen écht een voordelige keuze wordt. Daarom mijn voorstel: maak van de woonbonus een klimaatbonus. Die nieuwe bonus krijg je vanaf jaar 1 voor jouw hypothecaire lening als je woning het A-label haalt vijf jaar na aankoop van de woning. Je kan renoveren, je kan slopen en hernieuwbouwen, of je kan natuurlijk ook gewoon een kant en klare zuinige woning aankopen: aan jou de keuze.
KPMG berekende dat je met de woonbonus tussen de 20.000 en 30.000 euro wint op je belastingen. Als we datzelfde bedrag aanhouden voor de klimaatbonus, heb je al een flink deel van de kosten van jouw verbouwing gedekt. Bovendien zal het vernieuwde energieprestatiecertificaat zorgen dat de energieprestatie van de woning echt zal meespelen in de prijs: het nieuwe EPC geeft weer welke werken er nog nodig zijn aan het huis om tot een A-label te komen en geeft zelfs indicatieve prijzen weer van de werken. De klimaatbonus moet ook geldig zijn bij sloop- en hernieuwbouw: als je woning structureel te slecht is, kun je die met steun van de klimaatbonus afbreken en er een nieuwe woning bouwen, in plaats van ze op te lappen met een dure renovatie.
De woningen in Vlaanderen op tijd klimaatklaar? Dat krijgen we voor elkaar met deze nieuwe bonus.