Met deze actie vragen we maatregelen om het gebruik van schadelijke chemicaliën, zoals PFAS, uit te faseren. Foto: Rense Verweerden

Bond Beter Leefmilieu doet de PFAS-test bij politici

Met deze actie vragen we maatregelen om het gebruik van schadelijke chemicaliën, zoals PFAS, uit te faseren. Foto: Rense Verweerden

Vandaag liet minister Zuhal Demir haar bloed testen op de aanwezigheid van PFAS. De test gebeurt op vraag van Bond Beter Leefmilieu. De milieukoepel gaat de komende weken langs met testkits bij verschillende politieke kopstukken. Met deze actie vragen ze maatregelen om het gebruik van schadelijke chemicaliën, zoals PFAS, uit te faseren.

“Dankzij een simpel vingerprikje kunnen we het bloed van verschillende politieke kopstukken, waaronder Mieke Schauvliege, Jos D’Haese en Gwenny De Vroe, testen op de aanwezigheid van 13 verschillende PFAS-stoffen”, legt Tycho Van Hauwaert, beleidsmedewerker industrie bij Bond Beter Leefmilieu, uit.

Tot eind september loopt een publieke consultatie over het voorstel van Zweden, Noorwegen, Duitsland, Nederland en Denemarken om de productie, verkoop en het gebruik van PFAS op Europees niveau beperken. Dan maakt Bond Beter Leefmilieu ook de resultaten van de bloedtesten bekend. Met deze actie wil de milieubeweging steun werven voor dit voorstel.

“Door de industrie decennialang vrij spel te geven, is PFAS echt overal te vinden, van Zwijndrecht tot de Noordpool, en zelfs in onze lichamen. Daar moet iets aan gedaan worden. De gezondheidsgevolgen, zoals hormoonverstoring, zijn niet min”, vervolgt Van Hauwaert. “Met de resultaten in handen, willen we onze beleidsmakers tonen dat ook zij niet immuun zijn. Uitfaseren is de enige manier om blootstelling te reduceren. Vooral voor de komende generaties is dat van tel.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Meten is weten. Daarom laat ook ik mijn bloed testen. Het is belangrijk om de verspreiding van PFAS goed in kaart te brengen, want het is al lang geen Vlaams probleem meer. Gans Europa kampt met de verspreiding en vervuiling van de stof. Voorkomen is bovenal beter dan genezen. Daarom blijft Vlaanderen voorstander van een doordachte Europese uitfasering van PFAS. Dat zorgt ook voor een gelijk speelveld binnen Europa en voorkomt dat één land het wel toelaat, en een ander enkele kilometers verderop dan weer niet. We rekenen erop dat dit niet op de lange baan geschoven wordt op Europees niveau want dit is in het belang van ons allemaal én onze gezondheid.”

Bloedonderzoek

Momenteel loopt er een grootschalige PFAS-bloedonderzoek rond de site van 3M, de chemicaliënproducent in Zwijndrecht. Uit de resultaten van het eerste onderzoek bij bijna 800 buurtbewoners, bleek dat 59 procent een onrustwekkend ­hoge concentratie PFOS in het bloed had. Zij lopen meer kans op een slechte immuunrespons na vaccinatie, diabetes type 2, verlaagde vruchtbaarheid en een lager geboortegewicht van baby’s.

PFOS

Meer over PFOS