Vlaanderen sluit IRENA in de armen

Vorige week heeft de Vlaamse regering haar goedkeuring gegeven om België lid te laten worden van IRENA, het internationale agentschap voor hernieuwbare energie.

Vorig jaar berichtten we reeds over de oprichting van IRENA. Deze organisatie moet een tegengewicht bieden voor het Internationaal Energieagentschap, om hernieuwbare energie duidelijker te ondersteunen, en minder eenzijdig naar fossiele en nucleaire energie te kijken.  IRENA geeft praktisch advies en steun aan industrie- en ontwikkelingslanden die hernieuwbare energie willen ontwikkelen. Een cruciale en uitdagende opdracht in de strijd tegen de klimaatverandering die bovendien kan zorgen voor een grotere energie-onafhankelijkheid.

In januari vorig jaar ondertekenen meer dan 50 landen het oprichtingsverdrag van IRENA. België besliste destijds jammer genoeg om niet te ondertekenen. Sinds Tsjechië zich begin deze maand ook aansloot bij IRENA, is België samen met Hongarije de enige EU lidstaat die nog geen lid is.

Naast Vlaanderen gaf ook Wallonië reeds haar goedkeuring om lid te worden. Als nu ook het Brussels Gewest en de Federale Regering volgen, kan IRENA misschien haar eerste verjaardag toch in het gezelschap van België vieren.