België zal zich volgende week onthouden bij de stemming over de hervergunning van glyfosaat. (c) Michaela via Pixabay

Na alles wat we weten over glyfosaat, is een onthouding gewoonweg beschamend

België zal zich volgende week onthouden bij de stemming over de hervergunning van glyfosaat. (c) Michaela via Pixabay

België zal zich volgende week onthouden bij de stemming over de hervergunning van glyfosaat. Dat besloot het kernkabinet afgelopen weekend. Eind dit jaar loopt de Europese vergunning van deze onkruidverdelger af. Glyfosaat is de risicovolle stof die vooral bekend werd als krachtig middel in Roundup, en ligt al decennialang onder vuur wegens de risico’s voor onze gezondheid en biodiversiteit. Bond Beter Leefmilieu reageert teleurgesteld.

In België is de blootstelling aan de stof bovendien hoog. Een recente studie van UNICEF stelde nog dat 8,9% van de kinderen in België in een gebied met een hoog risico op pesticideverontreiniging woont, daarmee scoort België uitermate slecht. Het Vlaamse biomonitoringsprogramma vond sporen van glyfosaat bij 42% van de jongeren.

Bond Beter Leefmilieu reageert erg teleurgesteld op de Belgische positie. Heleen De Smet, beleidsmedewerker landbouw en voeding: “Wanneer wetenschap toont dat er aan stoffen hoge risico’s verbonden zijn voor onze gezondheid en de biodiversiteit, is het de taak van de overheid om tot actie over te gaan, niet om zich te onthouden. De federale regering besloot echter het voorzorgsprincipe niet centraal te stellen, het regeerakkoord (waarin men zich engageert tot een stevige reductie van pesticiden) niet te eren, en voor een compromis à la belge te gaan: een onthouding.”

Brede vraag voor totaalverbod

Omwille van de vele risico’s bestaat er al een Belgisch verbod op particulier gebruik. De vraag voor een totaalverbod klonk nog nooit zo groot in het middenveld. Bijna 2,5 miljoen burgers steunen de vraag naar een verbod.

"Na de talloze oproepen van de ziekenfondsen tot biologische landbouwers, is het gewoonweg beschamend dat ons land het niet opneemt voor een gezond leefmilieu via een Europese totaalban op glyfosaat”, aldus Heleen De Smet. Bond Beter Leefmilieu legt daarvoor haar hoop op de stemming van vrijdag.

 

Pesticiden Landbouw

Meer over Pesticiden, Landbouw