Groeiende veestapel weegt op het milieu

Na acht jaar daling, steeg de druk  van de Vlaamse landbouw op het milieu vorig jaar opnieuw. Dat is voornamelijk te wijten aan de groeiende veestapel en de toename van WKK-installaties in de glastuinbouw. Zo blijkt uit het nieuwe MIRA Indicatorrapport 2010 van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Tot 2008 verminderde de veestapel in Vlaanderen. Daardoor daalde ook de milieudruk van de landbouw. Sinds 2008 zien we de veestapel echter terug groeien. In 2009 resulteerde dat in stijgende emissies van verzurende stoffen, fijn stof en broeikasgassen. In 2010 wordt nog een verdere toename verwacht.

Ook het mestgebruik blijft een serieus probleem in Vlaanderen. Vermesting wordt in het rapport aangehaald als een zeer ernstige bedreiging voor de biodiversiteit en natuur in Vlaanderen.

Nu Vlaanderen met Europa onderhandelt over een nieuw mestactieplan, zijn deze alarmerende cijfers van groot belang. Ze tonen nog maar eens (zie ook hier) aan dat het nieuwe mestactieplan dringend komaf moet maken met de nitraatvervuiling en andere milieuproblemen verbonden met de overmaatse veestapel.

Ook voor energiegebruik was 2009 een kanteljaar in de landbouw. De daling die werd opgetekend sinds 2004 is gestopt. Het energiegebruik is in 2009 met 15% toegenomen ten opzichte van 2008 is. We moeten evenwel voorzichtig zijn met dit cijfer. De stijging is voornamelijk te wijten aan de inzet van wkk-installaties in de glastuinbouw. Een deel van de elektriciteit, die met deze installaties wordt geproduceerd, wordt aan het net geleverd en moet dus niet aan de landbouw aangerekend worden.