Ga eens langs bij je lokale bioboer

Op zo’n 180 plekken in Vlaanderen supportert Voedselteams consumenten om gezonde, duurzame en biologische voeding te bestellen bij een lokale boer. Die krijgt een eerlijke prijs, het transport gebeurt milieubewust en/of collectief en de consument weet wat hij eet. De echte korte keten dus. Danny Van Reusel, coördinator van Voedselteams, is vooral trots. Hij vertelt wat Voedselteams zo bijzonder maakt en waarom het graag aansluiting zoekt bij de brede milieubeweging.

Voedselteams is een vzw die de korte keten in Vlaanderen behartigt en in de praktijk brengt, vanuit een netwerk van lokale teams, boeren, producenten, vrijwilligers en betaalde medewerkers. Ze ijveren voor de bevordering van een kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw en voor het uitbouwen van lokale economieën. De organisatie staat voor de belangen van consument én producent: een duurzame voeding en een duurzaam, levensvatbaar bedrijf. Ze willen een voortrekkersrol vervullen op het vlak van de korte keten en alternatieve bedrijfsvoering en deze toegankelijk en aantrekkelijk maken voor een breed publiek.

1. Wat is je vroegste milieuherinnering?

De anti-kernenergie-manifestaties in Doel, ergens eind de jaren '70, zijn mijn vroegste levendige milieuherinneringen. Die lieten een sterke indruk na op mij als jongere. Voor het eerst stond ik met enkele tienduizenden anderen en de gekende smiley-vlaggen  'Atoomenergie Nee Bedankt!' op de dijk aan de centrales in Doel. Ook de grote opkomst van Duitse (Nein Danke!) en Deense (Nej Tak!) delegaties maakten op mij een sterke indruk. Later bleken deze Doelwandelingen een mooie repetitie voor de grote atoomwapen-manifestaties in de jaren '80 in Brussel. 

2. Wat is jouw favoriete plek?

Daar heb ik niet onmiddellijk één locatie voor. Dat varieert naargelang mijn gemoed of bezigheden. Ik kan geweldig genieten van de avondrust aan de kampeertent op een godvergeten plek in Zuid-Frankrijk met zicht op de Pyreneeën, met een glaasje wijn en goed gezelschap erbij. Maar evenzeer kan ik genieten van een strandwandeling met onze kooikerhondjes of van een stevig avondje 'kolonisten' (of zullen we het netjes houden en 'Catan' zeggen) met de vrienden.   

3. Wanneer deed je voor het laatst iets voor het klimaat, en wat?

Mag het iets kleins zijn? Bij goed weer leg ik een gedeelte van mijn woon-werkverkeer met de fiets af. Goed voor mijn gezondheid, goed voor het milieu. 

4. Wat beschouw je zelf als je meest geslaagde actie?

Voedselteams is ondertussen reeds 22 jaar actief en heeft in al die jaren haar deugdelijkheid bewezen als actiemodel. Op een 180-tal plekken in Vlaanderen zijn er groepen bewuste consumenten die gezonde, duurzame, biologische voeding bestellen bij de producenten in hun omgeving. De boer krijgt een eerlijke prijs, het transport gebeurt milieubewust en/of collectief en de consument weet wat hij eet. De echte korte keten, dat is Voedselteams. Ik vind dit actiemodel zeer geslaagd, het doet alle actoren bewuste keuzes maken en het draagt bij tot een maatschappelijke stroming naar meer duurzaamheid en een samenleving waar de juiste waarden als doel en een voedingseconomie als middel fungeren.

5. Welke milieu-organisatie buiten de jouwe, heeft je het meest geïnspireerd het voorbije jaar?

Ik ben zeer gecharmeerd door de werking van Velt. Zij slagen erin om een complexe materie op een eenvoudige en herkenbare manier aan te kaarten en daarmee een grote laag van de bevolking te bereiken. Knap!

6. Hoe overtuig jij mensen van de goede zaak? 

Niet met grote woorden of dikke dossiers. Wel met eenvoudige, herkenbare argumenten. Dat werkt alleen als ik er zelf helemaal in méé ben. Als ik ergens van overtuigd ben, dan straalt dit door naar mijn omgeving.  

7. Welke tip /goede raad zou je graag nog meegeven voor andere mensen in de milieubeweging?

Dat lijkt op een 'wijze raad van een oudstrijder', en dat is niet direct het zelfbeeld dat ik heb. Ik geloof in het doordrongen engagement dat vele duizenden in de brede milieubeweging nemen. Ieder op haar/zijn thema of terrein, ieder vanuit haar/zijn ideologie of voorgeschiedenis. Het is een goede zaak dat een beweging als Voedselteams aansluiting vindt bij die brede milieubeweging. En mijn goede raad is dan ook: sluit aan bij Voedselteams en werk mee aan een gezondere en duurzamere voedselproductie; verantwoord transport en bewuste consumptie van - bij voorkeur bio - producten van bij ons.

Landbouw

Meer over Landbouw