Het aanbod van elektrische deelauto’s in Vlaanderen groeit sterk. Al in 72 Vlaamse steden of gemeenten is er minstens één elektrisch deelvoertuig beschikbaar. Oost-Vlaanderen trekt daarbij de colonne. Daarnaast start in september de Samensterker groepsaankoop van elektrische wagens, waardoor de aankoopprijs van een elektrische auto aanzienlijk daalt. Deze trends, samen met een ruimer aanbod aan modellen, een groter bereik en meer laadpalen, maken elektrisch rijden steeds toegankelijker.
Veelgestelde vragen ‘Elektrisch rijden en autodelen’
“Wij zijn blij dat elektrische auto’s altijd maar toegankelijker worden,” vertelt Mathias Bienstman, beleidscoördinator Bond Beter Leefmilieu. “De overstap naar elektrische mobiliteit is cruciaal om onze klimaatdoelen te halen. Om de drempel nog meer te verlagen is het nu aan de overheid om de fiscaliteit af te stemmen op het milieuvoordeel van elektrische voertuigen.”
Vlaanderen: Europese topregio op vlak van elektrisch autodelen
Elektrische wagens maken 15% uit van het totaal aantal deelwagens in Vlaanderen. Dat maakt van ons een Europese topregio wat betreft elektrisch autodelen, volgens cijfers van Autodelen.net. We steken daarbij Nederland (6,8%), Duitsland (5,2%) en het Verenigd Koninkrijk (11,3%) de loef af.
Het aantal gemeenten met minstens 1 elektrische deelwagen verdubbelde nagenoeg op een jaar tijd. De prognose is dat deze tendens zich de komende tijd zal verderzetten, vooral dankzij bijkomende laadpalen en sensibilisering. De Vlaamse overheid alsook lokale besturen en organisaties spelen hierin een belangrijke rol.
Jeffrey Matthijs, directeur Autodelen.net: “Het een-op-een vervangen van conventionele naar elektrische wagens gaat onze files, parkeerdruk en ruimtegebruik niet oplossen. Elektrisch autodelen biedt een betaalbaar, gebruiksvriendelijk en duurzaam alternatief voor autobezit.”
Verkoop elektrische auto’s in de lift
Niet alleen het aantal elektrische deelauto’s stijgt, ook de verkoop zit in de lift. Hoewel de coronacrisis er zwaar heeft ingehakt bij de autosector, kan de elektrische auto toch goede verkoopcijfers voorleggen: in de eerste helft van 2020 werden al 3.607 nieuwe volledig elektrische wagens ingeschreven in Vlaanderen, ofwel 2,72% van de nieuwe aankopen. In totaal rijden in België inmiddels zo’n 23.000 volledig elektrische auto’s rond. De verkoop van elektrische wagens blijft daarmee steil omhoog gaan, terwijl de automerken voor de verkoop van benzinewagens net een scherpe daling noteerden.
Bron: European Alternative Fuels Observatory
2021: de elektrische auto verovert het straatbeeld
Dankzij initiatieven zoals de groepsaankoop van samensterker kunnen sommige elektrische modellen aangekocht worden met een stevige korting. Tel daarbij de lagere energiekost per kilometer, en elektrische auto’s worden alsmaar interessanter in vergelijking met klassieke brandstofwagens.
Ook de Vlaamse overheid schaart zich gaandeweg achter de transitie naar elektrische mobiliteit. Bovenop de 3.814 bestaande laadpalen belooft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) de komende 5 jaar een uitrol van nog eens 30.000 publieke laadpunten extra, ofwel 6.000 laadpalen per jaar tot en met 2025.
Voor e-auto’s in de midden- en hogere klassen stijgt het bereik bovendien gestaag. Een elektrische auto in het middenklasse segment behaalt in 2020 al een bereik van 250 - 400 km (WLPT-testprocedure). Meer dan voldoende, want 80% van de Vlamingen rijdt gemiddeld minder dan 50 km per dag.
Groepsaankopen, autodeelinitiatieven, dalende aankoopprijzen, een ruimer assortiment, een groter bereik en extra laadpalen zullen ervoor zorgen dat de elektrische auto in 2021 het straatbeeld verovert.
Meer info
Groepsaankoop elektrische wagens samensterker
Nu de Vlaamse regering de premies voor elektrische wagens heeft afgeschaft, wil samensterker een tandje bij steken. Ze organiseren daarom een groepsaankoop elektrische auto’s voor particulieren met kortingen tot € 6.690. Ook op de laadpaal krijg je korting.