De 'Algendag' in Lier laat proeven van duurzame mogelijkheden met algen

De duurzame mogelijkheden van algen in ons eten

De 'Algendag' in Lier laat proeven van duurzame mogelijkheden met algen

“Aan algen die gekomen zijn, proficiat! Aan algen die niet gekomen zijn, ook proficiat!” De sfeer was meteen gezet bij de toespraak van de burgemeester van Lier bij de opening van de Algendag, georganiseerd door ILVO en Thomas More hogeschool. Een honderdtal deelnemers kwam naar hartelust proeven en ontdekken. 

 

Groene algen

Microalgen zijn een potentiële bron van alternatieve eiwitten. In vergelijking met dierlijke eiwitbronnen, stoot hun productie minder broeikasgassen uit en zijn ze minder belastend voor water en bodem. Een groot voordeel is dat algen gekweekt kunnen worden op zout en regenwater, en zelfs op bepaalde categorieën van “afvalwater” uit bijvoorbeeld de landbouw- en voedingssector. Daarnaast kunnen algen voedingsstoffen uit reststromen opnemen, waardoor er minder (of geen) meststoffen nodig zijn. Gewasbeschermingsmiddelen? Net zo min!

De Algenburger

Algen zijn rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen en omegavetzuren en zijn daarom een ideale voedingsbron voor mens en dier. Op de algendag werden enkele innovatieve producten voorgesteld. Kris Heirbaut van Algriculture uit Temse liet pannenkoeken en kaas met chlorella proeven. Er was thee op basis van matcha en chlorella (REALease tea), kleurrijke smoothies (Rijtak bv) en zeewierkroketten (Nomet). De bacheloropleiding Voedings- en Dieetkunde van Thomas More ontwikkelde in samenwerking met spirulinakweker AgrAqua uit Gent zelfs een vegan algenburger met lokale ingrediënten. Een knalgroene burger? Het smaakt lekker en met 17% eiwitten is het ook een gezond alternatief. Met lekkere sausjes en wat groentjes erbij viel de burger alvast in de smaak bij ons testpanel! 

Onderzoek & netwerk

Er werd niet enkel gesnoept tijdens de algendag. Verschillende onderzoeksprojecten bespraken de mogelijkheden van algen als bron van voeding. Zo zijn ValgOrize, AlgMobil, en het MAESTRO project, dat deze dag organiseerde, zijn het volgen waard. Veelbelovend is de lancering van het algennetwerk, dat deel wordt van het Vlaams Aquacultuur Platform. 

Als afsluiter van de dag werd ook de nieuwe website rond microalgen gelanceerd: https://vlaamsemicroalgen.be/

Plantaardige voeding

Meer over Plantaardige voeding