Crevits zal plan-MER Seine-Schelde West herwerken

De afkeuring van de plan-MER voor Seine-Schelde West leidde tot een politiek debat in de commissie leefmilieu van het Vlaams Parlement. Daar kondigde minister Crevits aan dat zij de plan-MER zou aanvullen in functie van de opmerkingen van de cel-MER om zo te komen tot een conform verklaard rapport, dat dan kan dienen als basis voor een regeringsbeslissing over project. De minister is daarin consequent met haar eerdere uitspraken – het betekent wel dat een discussie ten gronde nog maar eens opgeschoven wordt.

Op vraag van de parlementsleden beloofde de minister wel om snel een lijst door te geven met welke studies er nog lopende zijn en om de afgekeurde MER indien mogelijk ter beschikking te stellen van het parlement. Ze kondigde ook aan om de klankbordgroep terug bijeen te roepen. Eveneens zal ze, op vraag van het Zeebrugse havenbestuur, een soort 'mastergroep'  samenbrengen die de ontsluiting van de haven van Zeebrugge op alle fronten zal bekijken en dus aandacht zou kunnen hebben voor de grondige uitwerking van alternatieven.

BBL is blij met het feit dat er eindelijk terug informatie over de stand van zaken publiek zal worden gemaakt en dat de klankbordgroep de kans krijgt zijn rol te spelen. BBL meent ook bij meer en meer actoren (waaronder de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen) de vraag te horen naar een grondig uitgewerkt alternatief plan voor de ontsluiting van Zeebrugge. BBL steunt uiteraard die vraag en is bereid aan zo’n plan mee te werken – we wijzen er overigens op dat de basis hiervoor er (al lang) is, in de vorm van het strategisch plan voor de haven van Zeebrugge.