Cargill en Colruyt investeren in voeding toekomst

Het agro-industriële concern Cargill kondigde onlangs de verkoop van zijn activiteiten in de Amerikaanse veehouderij aan. De focus verschuift steeds meer in de richting van plantaardige eiwitten, aquacultuur en insecten. Dichter bij huis kondigde ook de familie Colruyt aan te investeren in de productie van plantaardige vleesvervangers. We eten steeds minder vlees, en dat hebben ook de ondernemingen in de gaten.

"We eten steeds minder vlees. Dat beseffen ook voedingsmultinationals en investeringsfondsen"

De westerse vleesconsumptie daalt jaar na jaar. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van de gezondheids- en milieu-impact van vleesconsumptie. Bijbehorend stijgt de vraag naar plantaardige eiwitbronnen. Deze trend zal zich zowel bij ons als in de buurlanden steeds verder doorzetten. 

Wat schaft de pot bij de raad van bestuur?

Dit gegeven wordt ook in de raden van bestuur van voedingsmultinationals en investeringsfondsen op de voet gevolgd. Daarom heeft Cargill besloten dat verder investeren in vleesproductie niet meer tot zijn prioriteiten behoort. Wel komt de productie van plantaardige eiwitten steeds meer in het vizier. Cargill investeerde de laatste twee jaar meer dan 560 miljoen dollar in dergelijke activiteiten. Hetzelfde zien we bij investeringsfondsen zoals Korys, gefinancierd door de familie Colruyt. Zij kochten Ojah, een Nederlandse producent van vleesvervangers.

Volgt het beleid? 

Zo ontstaat een kloof tussen wat consumenten en bedrijven kiezen en de richting waarin het landbouwbeleid evolueert. Steeds meer wordt ingezet op verdere schaalvergroting en zware investeringen in industriële vleesproductie. Een beleid dat de vinger aan de pols van de maatschappij houdt is het aan zichzelf verplicht om de duurzame omwenteling richting een meer plantaardige voeding vorm te geven. Hiervoor zijn alvast 3 concrete maatregelen aan de orde: (1) Pioniers ondersteunen, (2) onderzoek en ontwikkeling naar plantaardige eiwitbronnen stimuleren en (3) een transitiefonds voorzien voor landbouwers die willen omschakelen. Het uitrollen van een degelijk voedings- en landbouwbeleid biedt een gezonde en rendabele toekomst voor zowel burger als boer. 

 

Plantaardige voeding Landbouw

Meer over Plantaardige voeding, Landbouw