Landbouw van de toekomst: jonge landbouwers aan het woord

22 september

Het intensieve Vlaamse landbouwmodel legt een grote druk op ons leefmilieu. Denk maar aan de hoge uitstoot van broeikasgassen en stikstof, de vervuiling van het grondwater en het gebruik van onkruidverdelgers en insecticiden. Dat kan anders en dat bewijzen heel wat jonge landbouwers vandaag. Ook de onderzoekswereld verdiept zich meer en meer in nieuwe landbouwmodellen zoals agro-ecologische landbouw, bomenlandbouw, voedselbossen en de teelt van eiwitgewassen. 

Om de stap naar een duurzame samenleving te versnellen, moeten we onze krachten bundelen. Daarom is iedereen die werkt aan een duurzaam Vlaanderen welkom op Connect2Change. Schrijf je gratis in!

Connect2Change kijkt op donderdag 22 september door de ogen van jonge inspirerende landbouwers naar de toekomst van de Vlaamse landbouw:

  • Welke grote kansen zien ze voor zich?  
  • Hoe beschermen die duurzame landbouwmodellen ons tegen de gevolgen van klimaatverandering?
  • Welke ondersteuning hebben deze landbouwers nodig om verder op te schalen en welk verschil zal dit teweegbrengen in onze winkelmand?

Heb je met andere woorden een hart voor duurzame landbouw? Ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter het voedsel op je bord? Wil je bijleren over hoe jonge landbouwers dag in dag uit hun droom proberen waar te maken? Én wil je hen die ene vraag stellen die al lang op je lippen brandt?

Herbekijk hieronder het webinar.

Wie lieten we aan het woord?

Elise van Broeckhoven (zelfplukboerderij Grondig)

Elise van Broeckhoven stond in 2019 mee aan de wieg van de zelfplukboerderij Grondig, aan de rand van Gent. Groenten, kleinfruit en dieren in een groene oase: dat is de formule waarmee ze lokaal, ecologisch en fair voedsel tot bij haar klanten brengt, die jaarlijks een vast bedrag betalen.

Eva Vos (KipEigen)

Eva Vos is oprichter van het Nederlandse KipEigen. Zij zet haar robuuste dubbeldoelkippen in om lokale kringlopen te sluiten op basis van agro-ecologische principes. Zo brengt ze kringlooplandbouw, zorg voor de bodem, aandacht voor biodiversiteit én dierenwelzijn samen. En ze deelt haar verhaal enthousiast met eenieder die het wil horen.

Tom De Windt (PachaGreens)

Tom De Windt is medeoprichter van PachaGreens, een professionele kweker die microgroenten teelt uit biologische zaden en gerecycleerde houtmulch. PachaGreens levert deze erg voedzame groenten zowel aan grootwarenhuizen, Voedselteams en horecagroothandel.

Vincent Delobel (Chévrerie de la Croix de la Grise)

Vincent Delobel baat de biologische geitenboerderij Chévrerie de la Croix de la Grise uit. Hij teelt zelf alle voedergewassen en de melk van de 75 geiten wordt op het bedrijf verwerkt en verkocht via de korte keten. Zijn hoeve maakt ook deel uit van een netwerk rond landbouweducatie, waardoor hij jaarlijks een 40-tal schoolgroepen kan ontvangen.

Connect2Change wordt georganiseerd door Bond Beter Leefmilieu, met steun van: