Op een Op Wielekes-plek vinden kinderen een fiets op maat en nieuwe vrienden in de buurt.

Foto Netwerk Bewust Verbruiken

Op Wielekes in Laarne: een stalen ros op maat voor elke kleine en bijna-grote ridder

Op een Op Wielekes-plek vinden kinderen een fiets op maat en nieuwe vrienden in de buurt.

Foto Netwerk Bewust Verbruiken

Op je eerste fiets rol je dapper over het voetpad, aan honderd kilometer per uur lijkt het wel, de zijwieltjes houden je ratelend rechtop. Een paar jaar later: op twee wielen, even loopt mama of papa nog mee achter je zadel, en hop, daar ga je! Helemaal alleen, en na een paar keer van dichtbij kennis te maken met de struiken zelfs in de juiste richting. Dan: de grote fiets. Op je stalen ros trek je elke ochtend met je vrienden naar school, als een bijna-echt-helemaal grote mens.

Herkenbaar? Haast iedereen in Vlaanderen zit nu wel heftig ja te knikken. Fietsen en opgroeien, die twee lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al die kleine en bijna-grote ridders verdienen een fiets op maat, vindt de provincie Oost-Vlaanderen. Ze sloegen de handen in elkaar met Netwerk Bewust Verbruiken en voegen de daad bij het woord met Op Wielekes: fietsdepots waar je kinderfietsen op maat kunt lenen. Te klein? Dan kom je ‘m inruilen voor een groter exemplaar. 

Topplan, vinden ze in de gemeente Laarne. Want hier wordt alles en iedereen blij van: de fietsertjes, die telkens een exemplaar van goede kwaliteit hebben. De ouders, die geen drie nieuwe fietsen moeten kopen. Het klimaat en de lucht, want fietsen doe je zonder uitstoot. Om zijn eigen Op Wielekes-bib op te zetten, kreeg Laarne hulp van Oost-Vlaanderen en Lieven D’hont van Netwerk Bewust Verbruiken. De provincie past de helft van het projectbedrag bij, Lieven zorgt ervoor dat het depot goed gestockeerd blijft en op de juiste plek komt. 

Lieven: “We zijn nu volop bezig in Laarne. Samen met de gemeente hebben we drie mogelijke locaties gespot, die allemaal geschikt zijn. Dat bewijst dat Op Wielekes niet alleen een project is voor een stad als Gent, waar we nu al vijf fietsdepots hebben, maar dat het ook prima zijn draai vindt in een kleinere gemeente.”

Voor welke locatie hebben ze uiteindelijk gekozen? “Een loods die ideaal gelegen is: bereikbaar via trage wegen, vlak bij de bibliotheek en andere voorzieningen die iedereen kent en waar je op een woensdagnamiddag wel eens langskomt. Er is een stukje overdekt gebied waar de kinderen de fietsen kunnen testen. Als het schepencollege zijn goedkeuring geeft, kunnen we beginnen met vrijwilligers te werven voor de uitbating en de fietsen aan te voeren.” 

“Een deel van de fietsen brengen we over uit het depot van Ledeberg, dat was onze eerste opslagplaats. Maar het leuke is dat de meeste fietsen ook van mensen uit de buurt komen: wie een fietsje doneert dat te klein geworden is, wordt een jaar gratis lid van de bib en kan zo zelf weer een fiets op maat lenen.” Dan nog vrijwilligers werven (“Echt superleuk om te doen, je leert zoveel buren kennen!”), een samenwerking sluiten met een lokale fietsenmaker - en een nieuwe generatie Laarnenaren is klaar om mooie herinneringen op twee wielen te maken.

Ook een Op Wielekes in jouw gemeente?

Op Wielekes kan overal in Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen kan je via het milieucontract van de Provincie 50% korting krijgen. Meer info vind je hier en op opwielekes.be

Ook een fietsbibliotheek in jouw gemeente? Neem contact op met Rosalie van Netwerk Bewust Verbruiken (rosalie [at] bewustverbruiken.be (rosalie[at]bewustverbruiken[dot]be), 02/894.46.15)

Dit project kwam tot stand met de ondersteuning van de Provincie Oost-Vlaanderen

Gedeelde mobiliteit De Transformisten Gemeente voor de Toekomst

Meer over Gedeelde mobiliteit