Deze week lanceerde Vlaams minister van Energie Tommelein (Open Vld) de zonnekaart. Hiermee kun je in een oogopslag zien of je dak geschikt is voor zonnepanelen. Je krijgt ook meteen een inschatting van de kostprijs van een installatie en de terugverdientijd. Een heel mooi initiatief. Om Vlaanderen nu ook echt de nodige zonneboost te geven, moeten extra beleidsmaatregelen volgen om grote en collectieve zonneprojecten te stimuleren.
Er is duidelijk veel interesse in de zonnekaart: sinds de lancering ligt de website geregeld stil door een teveel aan bezoekers. Als dit een voorbode is van de interesse om zonnepanelen te plaatsen, is dat goed nieuws. Dankzij een sterk dalende kostprijs van zonnepanelen en de positieve communicatie van minister Tommelein kenden we in 2016 een kentering: de markt aan zonnepanelen trok na een jarenlange dip weer terug aan. Maar een sterkere groei is nodig.
Zon kan Langerlo vervangen
Zon speelt een cruciale rol in de omslag naar een klimaatvriendelijk energiesysteem. Uit een studie van Energyville blijkt dat we de biomassacentrale van Langerlo kunnen vervangen door wind- en zonne-energie. Daarmee sparen we meteen een miljard euro aan subsidies uit. Ook uit het energiescenario ‘Our Energy Future’ blijkt dat we een sterke groei van zonne-energie nodig hebben. Nu de markt weer aantrekt moeten we doorbijten en werk maken van een versnelling.
Extra beleid gevraagd
Instrumenten zoals de zonnekaart kunnen daar zeker bij helpen. Investeringen in zon zijn vandaag rendabeler dan geld op een spaarboekje. Goede informatie kan burgers mee over de streep te trekken. Maar daarnaast hebben we ook een stabiel en gunstig beleidskader nodig.
De aankondiging om in de eerste plaats de terugdraaiende teller te behouden voor eigenaars van zonnepanelen en deze in tweede instantie te vervangen door een compensatiemechanisme, is al goed nieuws. Daarnaast zijn ook deze punten essentieel:
- De tariefhervorming bij de VREG moet mensen met zonnepanelen belonen en, in combinatie met een slimme meter, helpen sturen naar een slim gebruik.
- Een duidelijk stappenplan voor een slim en flexibel elektriciteitsnet moet ervoor zorgen dat zon goed kan worden ingepast in het net en vermijden dat de energietransitie vastloopt in het netwerk.
- Het beleid moet collectieve zonnedaken en zonnepanelen op grote daken meer stimuleren. Die zitten vandaag in het slop.
Het goede nieuws: als minister Tommelein de stekker uit de geplande biomassacentrale van Langerlo trekt, heeft hij voor die maatregel de middelen. Bovendien winnen we met een keuze voor zon en wind twee keer: dit kan 1 miljard euro goedkoper dan hernieuwbare energieproductie met de centrale van Langerlo, en is bovendien écht duurzame energie.